....PSYCHOLOGISCH CENTRUM

DE SIJSJESBERG

 

 

TOELICHTING OP DE AFBEELDINGEN

_______________________________________________________________________________________
      

Psychologisch Centrum de Sijsjesberg is gevestigd op ca 5 minuten loopafstand van de hoogste heuvel in de nabije omgeving, de Sijsjesberg. Deze heuvel bevindt zich in een mooi natuurgebied met bossen, heidevelden en zandverstuivingen. De praktijk is genoemd naar dit fraaie landschapselement.

Deze website is daarom verluchtigd met afbeeldingen van allerlei 'sijsjes', van allerlei vogels, om een speels, natuurlijk en creatief element toe te voegen. Dit past wel bij de psyche. Vogels doen op bepaalde manier menselijk aan, het lijken soms wel persoonlijkheden, of ze lijken stemmingen uit te drukken.

Wellicht herken je een aantal persoonlijkheidstypes, stemmingen, levenshoudingen of gevoelens in de afbeeldingen van de vogels.

De vlinder linksboven komt uit eigen collectie. Vlinders waren al in de Oudheid symbolen voor de psyche.

De andere afbeeldingen op deze website zijn sterk verkleinde en soms met de computer bewerkte weergaven van foto's uit twee oude zakboekjes voor vogelliefhebbers: 'Vogels die men kennen moet' (vertaling uit het Duits) door G. Rohm; 'Wat vliegt daar?' door dr. W.H. van Dobben; en 'Tropische Vogels' (vertaling) door H. Bechtel. Deze boekjes dateren van ca 1960 - 1971.

Ze zijn vermoedelijk allang niet meer in de handel te verkrijgen, maar geinteresseerden kunnen in enig ander verwant vakboek nadere informatie over de diverse afgebeelde vogels vinden, met namen, beschrijvingen van gedrag, vliegwijze, etc.

Het Sijsje, naamgever van de berg in de buurt en van Psychologisch Centrum de Sijsjesberg, verdient speciale vermelding. Rechts staat een afbeelding van de Zwartkopsijs, een vogel uit Midden-Amerika.

Links zie je het Europese sijsje afgebeeld. Je kunt deze vogeltjes wellicht nog in het bosgebied rond de Sijsjesberg zien.

eerste pagina